Ami Magyarországon megy, nagyon elkeserítő

N.Hajni írása:

Sziasztok, nem pályaelhagyó pedagógus vagyok, “csak” 1 Ausztriában dolgozó szabadidő pedagógus. Itt a szabadidő pedagógusok elsősorban a délutáni felügyeleten dolgoznak (mint én is) vagy úgynevezett egész napos tanításos iskolákban, ahol minden gyerek kötelezően reggeltől délután 4-ig a suliban van. ezekben az (elsősorban alsó tagozatos) iskolákban, felváltva van rendes tanóra és szabadidő eltöltés (sport, kisebb kirándulások, kreatív foglalkozások, stb). A házi feladatot is a suliban írjak meg, mindenki.


Amiért írok, az elsősorban az, hogy összehasonlítsam az osztrák saját fizetésemet (nem az osztrák tanári fizetéseket) a Magyarországon tanító tényleges tanárokéval. Az én végzettségem, mint írtam, szabadidőpedagógus. Ez egy 2 éves pedagógusi képzés a tanári főiskolán. Én Grazba munka mellett végeztem el, persze a német nyelvtudás elengedhetetlen hozzá.


Szóval, fizetésem a helyi önkormányzattól kapom, most volt egy nagyon komoly emelés (országosan), ezáltal lett nettó 1790 €. Heti 30 órára (én 11-től délután 5-ig dolgozom) 13. és 14. fizetés is van. Ez jelenleg 680.000 forintnak felel meg. A tanárok kb. nettó 2500 € keresnek.


Ami Magyarországon megy, a tanárok lejártatása, megalázása, meg nem fizetése, nagyon elkeserítő.


A Fidesznek sikerült elérniük, hogy egy megosztott társadalom alakuljon ki Magyarországon viszonylag rövid idő alatt…
Pedig tudjuk, hogy “A ma iskolája, a jövő holnapja” és mégis kormányzati szinten teszik az oktatást tönkre.

Még annyit, hogy nem dicsekvésként írtam a fizetésemről, hanem amiatt, hogy arcátlanul óriási különbség van a fizetések között (pedig én nem is vagyok “rendes” tanár), a megbecsülésről pedig már ne is beszéljünk.

Tisztelettel, Hajni


Posted

in

by

Tags:

Hozzászólások

Hozzászólás

Működteti a WordPress.com.