55 pedagógus közül egyedül vagyok

B.I. gondolatai, aki egy általános iskolát fog otthagyni:

Én is leadtam a nyilatkozatot. Egyedül az iskolában.
Ami a leginkább elkeserít, hogy akik eddig hangos hívei voltak a változásnak, akik kijelentették több fórumon is, hogy nincs tovább, elég volt, azok most csöndben vannak. Sőt veregetik a vállamat, hogy egy bátor ember van az iskolában, meg hogy jajj de kár, hogy ő nem adta le …
Mit lehet ezzel kezdeni?

55 pedagógus közül egyedül vagyok. Budapesthez közeli város. Rengeteg jó lehetőséggel. Valóban, mi lehet messze az országban, mihez kezdhet egy ottani pedagógus? Ezt fent pontosan tudják, és ki is használják.

Van közművelődési végzettségem is, bár ott is nehéz a helyzet, de hátha. Ezen kívül gyerekeknek tartok rendhagyó komplex órákat könyvtárakban, művelődési házakban, iskolákban. Hangszerbemutató, hangszerkészítés stb. élménypedagógia. Szóval ott szeretnék maradni legalább a partvonalon.


A sors fintora, hogy a jövő héten jelenik meg egy cikk egy szakmai lapban, amelynek én vagyok ebben a témában az egyik társszerzője.


Posted

in

by

Tags:

Hozzászólások

Egy hozzászólás a(z) “55 pedagógus közül egyedül vagyok” bejegyzéshez

  1. Zoltán Gecsó avatar
    Zoltán Gecsó

    Az írás tökéletesen szemlélteti a jelenlegi helyzetet az országban. Nekem is van tanári diplomám, de egy percet sem dolgoztam tanárként. Miért? Mert pályakezdő informatikusként dupla annyi volt a fizetésem, mint 30 éve tanító tanároké még úgy is, hogy én egy iskola rendszergazdája voltam akkor, nem pedig az üzleti szférában kezdtem. Egy volt tanár kollégám fogalmazta meg jól: “Figyeld meg, kétféle tanár van. Az egyik azért tanár még mindig, mert a párja jól keres és eltartja. A másik pedig olyan hülye, mint én, hogy ez a szenvedélye, és akkor is tanítani fog, ha éhenhal.” Sajnos teljesen igaza van.

    De az is tény, hogy nagy részben a tanárok tehetnek róla, hogy ide jutott ez a helyzet. Miért? Igenis fel kellene mondaniuk. Mindenkinek! Ha minden tanár felmondana, akkor a kormánynak muszáj lenne lépnie! Nem tehetne mást a kormán, mint enged a nyomásnak. Minden tanárt nem rúghatnak ki, mert összeomlana a teljes oktatás.

    De nem teszik, ezek az emberek, akik elvileg a tudás és az értelem nagykövetei a világban, ezek az emberek nem képesek összefogni és a többség csak sír, de nem tesz semmit. Így soha nem lesz változás.

    2 évig dolgoztam a középiskolában. Ez egy nagy, budapesti suli volt, 800 diákkal és 50 tanárral. A tanárok 3 különböző tanár szakszervezt tagjai voltak, ha az egyik sztrájkot hirdetett (akkor még lehetett) akkor a másik kettő tuti nem csatlakozott hozzá.. Még ez az egy iskolán belüli 50 tanár sem tudott együtt, közösen kiállni semmilyen ügyben, de még a “kockásinges” időben sem volt hajlandó mind az 50 kockás inget venni, sőt, alig 20 csatlakozott csak a mozgalomhoz.

    Így soha nem lesz változás.

    Kedvelik 1 személy

Hozzászólás

Működteti a WordPress.com.