Nem karriert, csak országot váltottam

Anonim beküldőnk írása:

Tizenkét évig dolgoztam Budapesten általános iskolában, az elmúlt 8 évben osztályfőnökként. Szerencsém volt, mert mérnök férjem fizetéséből tisztességesen éltünk Magyarországon is három iskoláskorú gyermekünkkel egy szép kertesházban egyik felkapott településen az agglomerációban. A tavalyi választások után azonban úgy döntöttünk, hogy gyermekeink jövője érdekében feladunk mindent, és a gyakorlatilag a nulláról újrakezdve külföldre költözünk. Egy éve költöztünk a családommal Ausztriába, nagyvárosba. A gyerekeink integrációjának segítése miatt én csak idén februárban kezdtem munkát keresni. A város hivatala által hirdetett “Freizeitpädagogin”/ “Pädagoginassistentin” állásokra jelentkeztem a nyelvtudásom bizonytalansága miatt (B1 körül volt). Az első körben egy hivatalnok hölggyel beszéltem, aki azt javasolta, hogy végezzem el a már önállóan megkezdett nyelvi kurzust, és szól, ha lesz lehetőség. Ún. HORT-okba (=napközi, csak általában iskolától független, állami fenntartású, fizetős és szociális alapon is működő intézmény) közvetített ki. A második helyre felvettek. Nem a 20 órás asszisztensi állásra, hanem a próbanap után a HORT igazgatónője 35 órás napközis csoportvezetői állást ajánlott (ebből 10 % otthoni, 10% benti előkészületi/értekezlet stb munkaidő). Számított az integrációs tapasztalatom SNI gyerekkel az osztályban, de ugye ez Magyarországon eleve “kötelező” minden pedagógusnak… Most egy teljesen felújított, minden modern eszközzel felszerelt iskola/napköziben dolgozom. 15 gyerek van a csoportomban, ebből 4 gyerek SNI (2 súlyosabb, 2 kevésbé) a többi teljesen átlagos alsós kisgyerek. Ehhez folyamatosan 2 segítő van velem bent. Teljesen úgy működünk, mint egy napközi: játék, ebéd, tanulás, kreatív tevékenység és játék. Tegnap kaptam meg az eddigi magyarországi munkaviszonyom (kb. 12,5 év) utáni fizetési besorolásomat (bruttó 3146 Euro/ hó) + van 13. és 14. havi fizetés (kedvezőbb adózással) és kifizetik a túlórát vagy lecsúsztathatjuk. Ennyiből már kényelmesen meg lehet itt élni albérlettel együtt is. Férjem is kapott állást a saját szakmájában, így körülbelül egy év alatt nekünk sikerült itt letelepedni, és boldogulni nagycsaládosként.

Mi kellett ehhez? Először is valamennyi megtakarítás, szilárd elhatározás, rengeteg kitartás, intenzív nyelvtanulás és egy kis szerencse is biztosan. Én ugyan nem karriert, csak országot váltottam és persze itt sem „kolbászból” van, de úgy érzem a helyemen vagyok, továbbra is azt csinálhatom, amit szeretek, és megalapozhatunk egy nyugalmasabb jövőt a családunknak.


Posted

in

by

Tags:

Hozzászólások

4 hozzászólás a(z) “Nem karriert, csak országot váltottam” bejegyzéshez

  1. Bea avatar
    Bea

    Kedves XY, sajnos nem tudlak neveden nevezni. 🙂
    Szintén Ausztriában élő tanár vagyok, örömmel olvastam a sikertörténetedet. Mi 10 éve jöttünk ki, mert megelégeltem, hogy otthon nem becsülik meg a tanárokat. Én M.o – on angoltanárként dolgoztam és nagy szerencsémre itt is így sikerült elhelyezkednem. Egyetlen bökkenő van, a mi iskolánk egyházi fenntartású, így sajnos az állami alkalmazottak sokkal jobban keresnek, mint mi, akiket az alapítvány fizet. Viszont, amit nagyon szeretek, az évi 2x – i extra fizetés, az nagyon jól jön Karácsony, illetve a nyári szünet előtt.
    Szeretem a munkám, de még megpróbálok nyugdíj előtt egy jobban fizető állást találni. Nem lesz egyszerű, én már 58 éves vagyok.
    Sok sikert nektek a kinti élethez, egy biztos, a legjobb döntést hoztátok meg a gyerekeitek jövőjét nézve mindenképpen, de saját magatok miatt is!
    Még végül egy észrevétel : megakadt a szemem az óraszámodon, soknak tartom. Fogod bírni hosszú távon? A kiköltözésünkkor én is nagy elánnal vetettem magam a munkába, túlvállaltam magam, ma már nem tenném!
    Minden jót,
    Bea, Carinthiából

    Kedvelés

    1. miutanfelmondtamtortenetek avatar
      miutanfelmondtamtortenetek

      Kedves Bea! Esetleg lenne kedved nekünk olyat írni, amit megoszthatunk a blogon (és Facebookon is)? Hol tanítottál Magyarországon (település- és iskolatípus elég), miért mentetek el, most milyen stb. https://miutanfelmondtam.com/te-is-felmondtal/

      Kedvelés

  2. jozseforban1 avatar
    jozseforban1

    Kedves Érintettek!

    Én nem vagyok pedagógus s a feleségem sem az. Viszont van két kicsi gyermekünk s az ő jövőjük, a jobb életük reményében mi is el szeretnénk menni. Ausztriába. Mindketten folyékonyan beszélünk angolul, a németet néhány hónapja tanuljuk. Egyelőre csak a Duolingo alkalmazással. Tehát mindketten kezdők vagyunk, bár nekem van némi előnyöm, mert korábban itt-ott már próbálkoztam a némettel. A kislányunk 10 éves s a német csoportos óvodából a kerület egyik legjobb német nemzetiségi kéttannyelvű iskolában folytatja a tanulmányait. Most negyedikes. Talán még nem beszél németül, de reményeim szerint a legjobb úton jár, hogy megszerezze ezt a képességet. Heti öt órában tanul németet, meg még a környezet-ismeretet, a német-népismeretet is németül tanulja. Meg még (német) néptáncra is jár. A kisfiunk négy éves, kis mértékben autista. Az óvodában SNI-s besorolást kapott s rendszeresen foglalkozik vele gyógypedagógus, konduktor és logopédus is.

    Ez volt a bemutatkozás. Gyakorlati kérdéseim lennének a neki indulást illetően. Ugyanis egy évek óta kint élő ismerősöm megpróbál segíteni, de ahhoz a módszerhez nem fűlik a fogam. Ő azt mondja, hogy “menjek ki, dolgozzak bármit (húsüzem, építkezés, raktári munka) s menjek el valami közösségi szállásra, fizetem az ágyam, a konyhán meg a zuhanyrózsán meg osztozzak meg 12 másikkal. Huhhh. Mert hogy lakást [más milyet] úgy sem kapok munkahely nélkül, lakás nélkül meg munkát nem. Aztán ezt csinálom fél évig s elkezdhetek albérletet keresni, a családom meg jön utánam később. Nos én 59 éves vagyok, a feleségem 40. Mindketten pénzügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezünk. Mindketten könyvelők vagyunk. Nem, a munka egyáltalán nem szégyen! De egy ilyen háttérrel én egyáltalán nem szeretném kipróbálni a kitelepülésnek ezt a módját. Ez már majdnem taszító.

    Ez a rövid történetünk s a már kint élők segítségét, tanácsát kérem! Hogy ők hogyan intézték ezeket a gyakorlati lépéseket? Biztos vagyok abban, hogy az ismerősöm által rám erőltetni próbált módszeren kívül is vannak lehetőségek. A válaszokat megköszönöm!

    Orbán József

    Kedvelés

    1. miutanfelmondtamtortenetek avatar
      miutanfelmondtamtortenetek

      Kedves József! Főleg a beküldővel folytatott beszélgetés alapján: úgy mentek ki, hogy a beküldő férje a szakmájában helyezkedett el, mind a ketten kb magas A2-es némettudással rendelkeztek, kint rázódtak bele a nyelvbe. Ahogy a történet is írja, a feleség kicsit később helyezkedett el, és addigra már ő is tudott annyira németül, hogy el tudott helyezkedni a szakmájában. Teljesen érthető, hogy miért nem szeretne 12 másik emberrel lakni, húsüzemben dolgozni. Személyes tapasztalatból mondom, hogy érdemes lehet multiknál próbálkozni, ahol a munka nyelve az angol, és ők gyakran támogatják az új országba költözést is. Pl. férjem munkahelyén nem olyan régen átvettek valakit Azerbajdzsánból, mert ígéretes munkaerőnek tűnt. Sok sikert!

      Kedvelés

Hozzászólás

Működteti a WordPress.com.