2 év takarítás után elhelyezkedtem mint óvónő külföldön

V. írása:

Nagyon boldog voltam hogy felvettek a tanárképzőbe. 2002-őt írtunk. Akkor “kezdődött” a kredit rendszer. Hamar kiderült hogy vannak bizonyos “szóró tárgyak”, amik nagyon sokba kerülhetnek egy átlag diáknak, tantárgy újra felvétel, pótvizsga, stb.

Bár államilag finanszírozott képzésen tanultam nappalin, a félév végére szép kerek összeget kellett befizetnem az intézménynek.


Mégis nagyon tetszett az oktatás. Óvodapedagógiát tanultam. “Az új módszerek” melyek szerint a régi kommunista porosz módszer helyett egy sokkal gyermek központúbb indirekt megközelítést alkalmazzuk az óvodában – nagyon szimpatikus volt. Hamarosan jöttek azonban az első vészjósló jelek. Az egyik korábbi végzős visszajött a kollégiumba és elmesélte, hogy amikor elkezdte a pályát, nem volt pénze albérletre. Kezdő fizetése mielőtt megérkezett a diploma 80.000 forint volt kézhez. Ez sem tántorított el, gondoltam, majd lesz valahogy.

Aztán bekerültem gyakorlatra. Az ott dolgozók semmit sem tudtak sajnos a “gyermek központú új szemléletű oktatási módszerekről”. Fejlesztés, fejlesztés és fejlesztés minden áron. Nincs is igazából szomorúbb dolog, mintsem azt éreztetni egy 3-6 évessel, hogy nem felel meg az elvárásainknak. Elhelyezkedtem tehát egy privát óvodában. 50.000 Forint volt a kezdő fizetésem – feketén. Mivel nem volt egyszerű magán úton vállalkozni, a kezdeti ígéretek ellenére a fizetés és a munkakörülmények csak rosszabbak lettek az idő múlásával. Aztán hallottam, hogy mások albérlő társat keresnek, és 2-3 pedagógus osztozik egy albérleten.

Tudomásomra hozták továbbá azt is, hogy az óvónősdi mindig is egy “jó feleség szakma” volt, ne akarjak sokat keresni, azzal a ténnyel hogy óvónő lettem “jól lehet férjhez menni”. Közben kiderült hogy a kredit rendszer miatt felvett “kedvezményes” Diákhitel 1-em mégsem volt egy jó üzlet. “Csak akkor kell fizetni ha van munkahelyed”.. “a fizetésed egy bizonyos százalékát kell csak befizetni”… Hogyan dagadt akkor a 150.000, amit felvettem, 2,5 millióra? A feketén megszerzett 50 ezerből 7.800 Forintot kellett havonta befizetni, de a tartozás csak nőtt és nőtt. Kiszámolta végül valaki, hogy havi 25.000 forint alatt fog egyedül stagnálni a tartozás és nem pedig tovább duzzadni. Elérkezett tehát a választás ideje: 1, jól férjhez menni, elhelyezkedni egy állami óvodába ami továbbra sem gyermek központú 2, külföld.

2010-ben hagytam el az országot, 2 év takarítás után elhelyezkedtem mint óvónő külföldön. Az óvoda gyermek központú, a fizetés milliós és a Diákhitelem ki van fizetve. Azóta honosítottam a diplomámat és hamarosan kezdem a speciál- fejlesztő pedagógusi képzést.


Posted

in

by

Tags:

Hozzászólások

Hozzászólás

Működteti a WordPress.com.