Van a gyerekemnek suttyó tanára, miért támogassam az oktatás ügyét?

Az mfor.hu-n megjelent egy olvasói levél arról, hogy a tanárok heti 24 órában csak csücsülnek, várakoznak, ajándékokat kapnak, és délután magánórákat adva havi félmilliós bevétel mellett rinyálnak — hát nem is érdemelnek fizetésemelést!

Aki látott már tanárt közelről, esetleg maga is volt tanár, valószínűleg most olyan mértékben forgatja a szemét, hogy belesajdultak a szemmozgató izmai. De azért nem megyünk el az ügy mellett hozzászólás nélkül, mert a cikkben leírt, gyerekekkel nem foglalkozó, munkájukat el nem végző, etikátlan, igazságtalan, rossz tanárok márpedig léteznek.

És tudod, mi a baj? Egyre többen lesznek.

Az oktatás tudatos rombolásának eredményeképp teljesen kontraszelektív a pálya: azok, akik lelkiismeretesen, diákokat szeretve, heti 60-80 órában dolgoztak, egyre nagyobb számokban mennek el. Mindenkinél máskor telik be a pohár, de betelik. Viszont azok, akik sosem hivatásként tekintettek pedagógusi munkájukra, legfeljebb úgy, hogy “legalább a járulékaim be vannak fizetve, és ha leszarok mindent, délután azt csinálok, amit akarok”, sosem fogják elhagyni ezt a pályát, mert pont ezért választották. Kirúgva pedig sosem lesznek, mert így is egyre inkább veszélyben van az iskola gyermekmegőrző funkciója is (az oktató-nevelő funkció már rég nem kerül ellátásra számos helyen).

Ha rendezik a pedagóguspályát (és ebben nem csak a fizetésemelés van benne, hanem a csökkentett adminisztrációs terhek, a szabad tankönyv-választás kérdése, a megfelelő eszközök beszerzése, az épületek karbantartása, stb.), akkor igen, sajnos lesz olyan, aki úgy kap fizetésemelést, hogy nem érdemli meg. De ha nem változtatunk, akkor viszont a maguktól cseperedő, analfabéta, leendő akkugyár dolgozók felügyeletén kívül semmi más nem fog maradni az oktatásból.

Úgyhogy ha valaki úgy érzi, kritikusan gondolkodó, szabad embereknek kell kijönniük a köznevelésből, arra kérjük, támogassa az oktatás ügyét. Zebraszerdázz, járj el dialógusokra, most gyűjtsd a kitöltetlen nemzeti konzultációs íveket, menj el tüntetni, szerveződj, cselekedj, tájékozódj!

A cikkből amúgy kiderül, hogy a beküldő anyukának fogalma sincs egy tanár napjáról vagy a Pedagógiai Szakszolgálat feladatáról és szerepéről, de most ezekre itt nem térünk ki: számos tüntetésen van “tanár vagyok, kérdezz” táblával sétáló pedagógus, ott a Google: a “szerveződj, cselekedj, tájékozódj” felszólítást csak ismételni lehet.

Lezárásképp pedig a beküldő anyukának üzenjük, hogy ha kevesebb pénzt szán az oktatásra és a benne dolgozókra, mint az IKEA a gyermekmegőrzőre, akkor ne csodálkozzon, ha az oktatás színvonala az ikeás gyermekmegőrző színvonala alatt marad.


Posted

in

by

Tags:

Hozzászólások

Egy hozzászólás a(z) “Van a gyerekemnek suttyó tanára, miért támogassam az oktatás ügyét?” bejegyzéshez

  1. T.L.SZ avatar
    T.L.SZ

    Ha az az anyuka,aki így minősítette a gyereke tanítóit csak beleolvasna ezen a fórumon a pedagógusok által írt levelekbe,igencsak elszégyellhetné magát!A legdrágább kincsét,a Gyerekét bízza naponta a tanítókra,tanárokra.Akiket így minősített.Halvány lila fogalma sincs arról,hogy mennyi munkával jár felkészülni a tanítási órákra.A mai gyerekek figyelmét milyen nehéz felkelteni,fenntartani változatos,játékos fejlesztő feladatokkal.A lemaradó,vagy tehetséges gyerekek számára rendszeresen differenciált feladatokat gyüjteni,alkotni.Meghallgatni,
    beszélgetni a gyerekekkel.Hány pedagógus házassága ment rá arra,hogy úgymond hazavitte az iskolát.Lázas betegen én is készítettem ajándékot az osztálxomba járó gyerekeimnek,akik 33-an voltak.Kíváncsi vagyok,őt felhívják-e este f8-kor a kollégái,hogy érdeklődjenek az aznapi munkájáról a munkahelyén.Mert a tanítók bizony este is kedvesen,mosolyogva diktálják be a házi feladatot,ha a szülők hívják őket.Más kérdés,hogy este f8-kor egy gyerek már pihenjen,és semmiképpen ne tanuljon!Hétvégén délben is felhívja a szülő,hogy mi is a házi feladat,hogy halad a gyereke.Ezek valós tények,nem kitalációk.De az általa szidott pedagógus bizony akár este f8-ig is ülhet két gyerekkel az esti ügyeleten,mert nem jött a gyerekekért a szülő.Ezt sem találtam ki,megtörtént eset.

    Kedvelés

Hozzászólás

Működteti a WordPress.com.