Egy aggódó nagymama gondolatai

Hetven éves, kilencunokás nagymama vagyok. A két legidősebb unokánk már egyetemista, a harmadik most érettségizett, nem akar továbbtanulni, elege volt. A többiek még a közoktatás foglyai, aggódom értük.


Hét éve az egyik unokám nagy nehezen bekerült a közeli, 12 évfolyamos német tagozatos iskolába. A nehézséget az jelentette, hogy az iskola az út túloldalán volt, egy másik kerületben. A gyerek szorgalmasan tanult, de lassan elfogytak a némettanárok, megszűnt a tagozat… Ezért a szülei különórákra járatták, hogy felvételizhessen egy hatosztályos gimnáziumba, ahol még színvonalas a tanítás. A felvételi sikerült, ebben a tanévben a testvérét szeretnék felkészíteni a felvételire, mivel év vége felé már nem volt matektanáruk sem, a néptánc szakkörös tanító néni tartotta meg az órákat.


Legkisebb unokám tíz éves, most végezte a harmadik osztályt egy Pest megyei kisvárosban. Iskolaéretlennek tartották, megállapították, hogy figyelemzavaros, és a nevelési tanácsadó külön foglalkozásokat írt elő neki, amit hol megtartanak, hol nem. A kisfiú nagyon nem szereti az egészet, azt mondja, amióta figyelemzavarosnak nyilvánították, a tanító néni „úgy néz rá, mint egy nyomorékra”. Most vett részt egy természettudományos témájú nyári táboron. Minden nap kísérleteztek (nemcsak a tanár, a gyerekek is), rajzoltak, megfigyeltek, növényeket gyűjtöttek stb. Naponta kaptunk fényképeket, amelyeken jól látható, mennyire érdeklődők, aktívak a gyerekek, nem látszanak fáradtnak még délután 4 óra után sem. Hazatérve pedig ömlött a szó az unokánkból, mindenre emlékezett, és boldogan mutogatta az ott kapott vagy készített kincseket.


A többiekről is tudnék még mesélni, de azt hiszem, ennyi is elég.


Elszomorít, hogy az iskola kiöli az érdeklődést a gyerekekből a rengeteg bemagolnivalóval.

Mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiknek a szülei nem tudják kifizetni a különórákat?

Mi lesz azokkal, akik valóban figyelemzavarosak, de nincs rá idő és energia, hogy külön foglalkozzanak velük?

Mi lesz a kis településeken lakókkal, akik nem tudnak iskolát váltani?


Van válasz a kérdésekre?


Posted

in

by

Tags:

Hozzászólások

Hozzászólás

Működteti a WordPress.com.